Շաքարային դիաբետը հիվանդություն է, որն առաջանում է օրգանիզմում ինսուլինի պակասից, որը հանգեցնում է ածխաջրերի նյութափոխանակության ծանր խանգարումների, ինչպես նաև նյութափոխանակության այլ խանգարումների։
Շաքարային դիաբետը հիվանդություն է, որը բնութագրվում է արյան մեջ շաքարի բարձր մակարդակով՝ ինսուլինի անբավարար գործողության պատճառով: Ինսուլինը հորմոն է, որը արտազատվում է ենթաստամոքսային գեղձի կողմից ։ Շաքարային դիաբետի դեպքում այն կա՛մ իսպառ բացակայում է (I տիպի շաքարախտ), կա՛մ մարմնի բջիջները բավականաչափ չեն արձագանքում դրան (II տիպի դիաբետ): Ինսուլինը կարգավորում է նյութափոխանակությունը, առաջին հերթին ածխաջրերը (շաքարերը), ինչպես նաև ճարպերն ու սպիտակուցները։ Շաքարային դիաբետի դեպքում, ինսուլինի անբավարար ազդեցության պատճառով, տեղի է ունենում նյութափոխանակության բարդ խանգարում, արյան շաքարի մակարդակը բարձրանում է (հիպերգլիկեմիա), շաքարը արտազատվում է մեզով (գլյուկոզուրիա), արյան մեջ հայտնվում են ճարպերի այրման թթվային արտադրանքներ՝ կետոնային մարմիններ:
Շաքարային դիաբետի նշաններն են՝ ինտենսիվ ծարավը, հաճախամիզությունը մեծ քանակությամբ մեզի ուղեկցությամբ, երբեմն ջրազրկում: 1-ին և 2-րդ տիպի շաքարախտի որոշ ախտանիշներ տարբեր են:
1-ին տիպի շաքարախտը ճարպային նյութափոխանակության խախտում է՝ գիտակցության կորստի (կոմա) կամ հիվանդի մահվան վտանգով։
Պատճառն այն է, որ մարմինը արտադրում է հակամարմիններ, որոնք ոչնչացնում են ենթաստամոքսային գեղձի բջիջները, որոնք արտադրում են ինսուլին:
1-ին տիպի շաքարախտը հիվանդին ուղեցկում է ամբողջ կյանքի ընթաացքում և պահանջում է ինսուլինի շարունակական ներարկում օրգանիզմ՝ օգտագործելով ներարկիչ կամ դրա համար նախատեսված այլ սարքեր: Ինսուլինի հաբեր ընդունելը հնարավոր չէ այն պատճառով, որ այն քայքայվում է աղեստամոքսային տրակտում։ Ինսուլինը պետք է ընդունվի ճաշի հետ միաժամանակ: Պահանջվում է խիստ դիետա, որից բացառվում են արագ մարսվող ածխաջրերը (շաքար, քաղցրավենիք, մրգային հյութեր, քաղցր զովացուցիչ ըմպելիքներ)։
2-րդ տիպի շաքարախտը, մյուս կողմից, առաջանում է աստիճանաբար, քանի որ ինսուլինը ոչ ամբողջությամբ է բացակայում, բայց այն բավարար չէ օրգանիզմի կարիքների համար, բջիջները չեն կարողանում օգտագործել այն։ Հիվանդության ախտանիշներն այնքան էլ ակնհայտ չեն, հիվանդությունը մնում է աննկատ և հաճախ շաքարային դիաբետը հայտնաբերվում է արյան կամ մեզի պատահական թեստի ժամանակ սովորական հետազոտության ընթացքում կամ հիվանդանոցում գտնվելու ժամանակ մեկ այլ պատճառով: Բացի այդ, II տիպի շաքարախտը կարող է դրսևորվել հաճախակի ինֆեկցիաներով, հատկապես միզուղիների և ծայրահեղ ծարավով: Քաշի կորուստ այնքան էլ հաճախ չի լինում, և ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց մոտ (որոնցից շատերն են այս տեսակի շաքարախտով) կարող է չնկատվել։
Պատճառը այն է, որ ավելորդ քաշի դեպքում բջիջները գերբեռնված են սննդանյութերով և կորցնում են ինսուլինի նկատմամբ զգայունությունը:
Ոչ բոլոր հիվանդները կարիք ունեն ինսուլինի բուժման: Դիաբետի բուժումը և չափաբաժինները կարող են նշանակվել միայն բարձր որակավորում ունեցող մասնագետի կողմից:
Սկզբում II տիպի շաքարախտի բուժման ժամանակ նշանակվում է դիետա։ Պետք է հետևել բժշկի ցուցումներին: Ամենից հաճախ խորհուրդ է տրվում քաշը (ամսական 2-3 կգ) դանդաղ իջեցնել մինչև նորմա և պահպանել այն ողջ կյանքի ընթացքում։ Եթե դիաբետի սննդակարգը բավարար չէ, ապա դիմում են շաքարն իջեցնող դեղահաբերի, իսկ ծայրահեղ դեպքում՝ ինսուլինի։
Սկզբնական փուլում բավական է հետևել դիաբետի սննդակարգին և ընդունել այնպիսի դեղամիջոցներ, որոնք բարելավում են օրգանիզմի արձագանքը ինսուլինին և մեծացնում են նրա արտազատումը ենթաստամոքսային գեղձի բջիջների կողմից: Եթե այս տեսակ բուժումը ձախողվում է, ինսուլին արտադրող բջիջները սպառվում են, և այս պարագայում անհրաժեշտություն է առաջանսում օգտագործել ինսուլին։
Շաքարային դիաբետի (լատ.՝ diabetes mellītus) ախտորոշում
Միայն բժիշկը կարող է ախտորոշել շաքարախտը:
Շաքարախտի ախտորոշումը հիմնված է շաքարի պարունակության (գլիկեմիայի) արյան թեստի վրա, վիճելի դեպքերում՝ գլյուկոզայի ներմուծումից հետո։ Եթե հիվանդն ունի շաքարային դիաբետին բնորոշ ախտանիշներ (ծարավ, առատ միզակապ, քաղց կամ քաշի կորուստ), արյան շաքարի թեստը բավարար է։ Եթե դրա մակարդակը բարձր է, ապա դա շաքարային դիաբետ է: Եթե հիվանդը չունի շաքարային դիաբետին բնորոշ ախտանիշներ, բայց կա միայն շաքարային դիաբետի կասկած, կատարվում է գլյուկոզայի հանդուրժողականության թեստ (OGTT)։
Ինչից է առաջանում շաքարային դիաբետը
Շաքարային դիաբետի առաջացման պատճառներ կարող են հանդիսանալ հետևյալ կետերը․
- Ժառանգականություն. Անհրաժեշտ է զրոյացնել շաքարային դիաբետի զարգացման վրա ազդող մյուս բոլոր գործոնները
- Գիրություն։ Անհրաժեշտ է լրջորեն պայքարել ավելորդ քաշի դեմ
- Որոշ հիվանդություններ, որոնք վնասում են ինսուլին արտադրող բետա բջիջները: Դրանք ենթաստամոքսային գեղձի հիվանդություններ են՝ պանկրեատիտ, ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղ, այլ էնդոկրին գեղձերի հիվանդություններ։
- Վիրուսային վարակներ (կարմրախտ, ջրծաղիկ, համաճարակային հեպատիտ և որոշ այլ հիվանդություններ, այդ թվում՝ գրիպ): Այս վարակները վտանգի տակ գտնվող մարդկանց համար կարող են հանդիսանալ որպես գործարկիչ:
- Նյարդային սթրես. Ռիսկի տակ գտնվող մարդիկ պետք է խուսափեն նյարդային և էմոցիոնալ գերլարումից:
Շաքարախտի ախտանիշները
Ստորև նշված կետերը հանդիսանում են շաքարային դիաբետի նշանները․
- հաճախակի միզակապություն և չմարող ծարավի զգացում
- քաշի արագ կորուստ, հաճախ լավ ախորժակի դեպքում
- թուլության կամ հոգնածության զգացում
- արագ հոգնածություն
- մշուշոտ տեսողություն («սպիտակ շղարշ» աչքերի առաջ)
- սեռական ակտիվության նվազում
- վերջույթների թմրություն և ծակծկոց
- ոտքերի ծանրության զգացում
- գլխապտույտ
- վարակիչ հիվանդությունների երկարատև ընթացք
- վերքերի դանդաղ ապաքինում
- մարմնի ջերմաստիճանի անկում միջինից ցածր
- սրունքի մկանների սպազմ
Ախտանիշների սրությունը կախված է հիվանդության ընթացքի տևողությունից, դրա ծանրությունից և հիվանդի իմունային համակարգի անհատական առանձնահատկություններից: Որոշ հիվանդների մոտ բոլոր ախտանիշները կարող են լավ արտահայտված լինել, մյուսների մոտ դրանք հազիվ նկատելի են կամ իսպառ բացակայում են:
Այս ախտանիշները նկատելու դեպքում անհրաժեշտ է դիմել բժշկի խորհրդատվության։Շաքարախտը շատ լուրջ և վտանգավոր հիվանդություն է։
1-ին տիպի շաքարախտի առաջացումը բնութագրվում է ինքնազգացողության արագ վատթարացմամբ և ջրազրկման ավելի ընդգծված ախտանիշներով: Նման հիվանդներին անհրաժեշտ է շտապ նշանակել ինսուլինային պատրաստուկներ։ Առանց համապատասխան բուժման կարող է առաջանալ կյանքին սպառնացող վիճակ՝ դիաբետիկ կոմա:
Գլյուկոզայի հանդուրժողականության խանգարում
Նախկինում այս խանգարումը կոչվում էր «թաքնված» («քնած», «ասիմպտոմատիկ») շաքարային դիաբետ: Այն հայտնաբերվում է միայն լաբորատոր անալիզով, այսպես կոչված, գլյուկոզայի հանդուրժողականության թեստով, երբ հիվանդը խմում է գլյուկոզայի (շաքարի) լուծույթ՝ 75 գ 100 մլ ջրի մեջ, և արյան մեջ շաքարի մակարդակը ցույց է տալիս, թե որքան արագ է օրգանիզմը կարողազնում վերամշակել այդ շաքարը: Գլյուկոզայի հանդուրժողականության խանգարում ունեցող հիվանդների մոտ մեծ է հավանականությունը, որ 10-15 տարի հետո նրանց մոտ կզարգանան շաքարային դիաբետ: Այս հիվանդությունը բուժման կարիք չունի, անհրաժեշտ է միայն բժշկական հսկողություն։
Օրական քանի՞ անգամ է անհրաժեշտ ինսուլին ներարկել.
Շաքարախտի բուժման ժամանակ մենք ձգտում ենք արյան մեջ շաքարի մակարդակը հնարավորինս մոտ պահել առողջ մարդկանց մակարդակին: Հետևաբար, օգտագործվում են ինսուլինի ինտենսիվ ռեժիմներ, այսինքն՝ հիվանդը պետք է ինսուլին ներարկի օրական 3-5 անգամ։ Այս սխեման օգտագործվում է երիտասարդ հիվանդների համար, որտեղ երկարատև բարդություններ կարող են առաջանալ, եթե արյան շաքարի մակարդակը վատ վերահսկվի: Հղի հիվանդներին պետք է հաճախակի ինսուլին ներարկել, որպեսզի պտուղը չվնասվի շաքարի չափազանց բարձր կամ ցածր մակարդակից: Տարեց հիվանդների մոտ, ընդհակառակը, նրանք հակված են սահմանափակել ներարկումների քանակը օրական 1-3 անգամ՝ հավանական մոռացկոտության պատճառով հիպոգլիկեմիայից (գլյուկոզի ցածր մակարդակ) խուսափելու համար։
Շաքարախտի բուժման հիմքում ընկած է դիետան և բուժման ռեժիմը
Դիետան պետք է հարմարեցվի յուրաքանչյուր հիվանդի անհատապես՝ կախված մարմնի քաշից, տարիքից, ֆիզիկական ակտիվությունից և հաշվի առնելով այն փաստը թե նա պետք է նիհարի, թե գիրանա։ Դիետայի հիմնական նպատակն է պահպանել արյան շաքարի մակարդակը առողջ սահմաններում, ինչպես նաև արյան ճարպի և խոլեստերինի մակարդակը: Բացի այդ, կարևոր է, որ այս դիաբետ — սննդակարգը բազմազան լինի և պարունակի անհրաժեշտ քանակությամբ անհրաժեշտ սննդանյութեր՝ սպիտակուցներ, հանքային աղեր և վիտամիններ: Միաժամանակ այն պետք է էներգիայի այնպիսի քանակություն ապահովի, որ հիվանդի մարմնի քաշը մոտենա նորմային և երկար ժամանակ պահպանվի այս մակարդակում։ Դիետան բուժման հիմքն է։
Եթե շաքարախտը ճիշտ բուժվի (դիետաներով, դեղորայքով, ինսուլինով), դիաբետիկը կարող է լիարժեք կյանքով ապրել: Բայց եթե այն չփոխհատուցվի, վաղ թե ուշ կարող են լուրջ բարդություններ առաջանալ։
Շաքարային դիաբետի կանխարգելում
Դիետայում անհրաժեշտ է ավելացնել բանջարեղենից և մրգերից պատրաստված ուտեստների տեսակարար կշիռը՝ բացառելով չամիչը, խաղողը, բանանը և կարտոֆիլը, քանի որ դրանք պարունակում են մեծ քանակությամբ գլյուկոզա, ինչը կտրականապես չի կարելի: Առավել օգտակար ուտեստներն են կաղամբը, ճակնդեղը, գազարը, սմբուկը, լոլիկը, բողկը, վարունգը, ցուկկինին, բուլղարական պղպեղը, կանաչ լոբին, խնձորը, ցիտրուսային մրգերն ու հատապտուղները, քանի որ դրանք պարունակում են ցելյուլոզա և մանրաթելեր, որոնք անհրաժեշտ են գլյուկոզայի դանդաղ կլանման համար։ Խմիչքները կարող են լինել ֆերմենտացված կաթնամթերք, մրգային ըմպելիքներ, կոմպոտներ և բուսական եփուկներ:
Բացի այդ, անհրաժեշտ է փոխել կենդանական ճարպերի 50-70%-ը բուսական յուղերի հետ։ Հետևաբար, դիետան մշակելիս պետք է հաշվի առեն անյուղ մսի, ձկան և ծովամթերքի առկայությունը խաշած, շոգեխաշած և թխած վիճակում: Ճարպային միսը, թռչնամիսը, կարագը և տապակած մթերքները հիմնականում լավ կլինի բացառել ճաշացանկից: Անհրաժեշտ է նաև սահմանափակել մակարոնեղենը, հացը, կծու և ապխտած ճաշատեսակները։ Ալկոհոլային խմիչքները պետք է ամբողջությամբ բացառվեն, քանի որ նույնիսկ ալկոհոլի փոքր օգտագործումը նվազեցնում է գլյուկոզայի արտահոսքը լյարդից:
Ամենօրյա ֆիզիկական ակտիվությունը կանխարգելման երկրորդ միջոցն է։
Անպայման օրական կես ժամ ժամանակ պետք է տրամադրել ֆիզիկական ակտիվության համար։ Դա կարող է լինել զբոսանք այգում ընկերների, հարազատների հետ: Գնացեք լողավազան, պարեք, թենիս խաղացեք, հեծանիվ քշեք: Մեկ այլ պարագայում կարող եք գնալ ֆիթնես ակումբ, որտեղ մարզիչը կկազմի ձեզ համար անհատական մարզումների ծրագիր: Գլխավորն այն է, որ ֆիզիկական ակտիվությունը ձեզ հաճույք պատճառեն։
Կանխարգելման երրորդ միջոցը համարվում է հոգեկան հավասարակշռության պահպանումը։
Երբ մարդուն կյանքը նրան անընդհատ գցում է սթրեսային իրավիճակներ մեջ, դժվար է նորմալ հուզական վիճակ պահպանել: Այստեղ միայն դուք կարող եք օգնել ինքներդ ձեզ. ավելի քիչ շփվեք բացասական մարդկանց հետ և պահպանեք հանգստություն: Խորհուրդ է տրվում չծխել։ Միևնույն է, ծխելով չեք հանգստանա, իսկ նիկոտինը, որը մտնում է օրգանիզմ, կնպաստի շաքարախտի և դրա բարդությունների առաջընթացին:
Վերահսկեք ձեր ճնշումը: Գիտականորեն հաստատված փաստ է, որ արյան բարձր ճնշումը կարող է հանգեցնել օրգանիզմում ածխաջրերի նյութափոխանակության խախտման։ Սրտանոթային հիվանդությունները և շաքարախտը շատ սերտորեն կապված են միմյանց հետ, ուստի որքան մեծահասակն ավելի լավ վերահսկի իր ճնշումը, այնքան ավելի հուսալիորեն կփրկի իր արյունատար անոթները: Հարկ է նշել, որ գրեթե ցանկացած հիվանդություն կարող է հանգեցնել օրգանիզմում նյութափոխանակության խանգարումների, այդ թվում՝ ածխաջրային նյութափոխանակության։ Այդ իսկ պատճառով անհրաժեշտ է ժամանակին և ճիշտ բուժել բոլոր հիվանդությունները։ Սա կլինի 2-րդ տիպի շաքարախտի լավագույն կանխարգելումը։
Ամփոփելով կարելի է ասել, որ շաքարային դիաբետը լուրջ հիվանդություն է, սակայն ճիշտ դիաբետ սննդակարգի և ճիշտ բուժման դեպքում հիվանդի կյանքը կարող ենք համեմատել առողջ մարդկանց կյանքի հետ։